Bahan-bahan yang diperlukan :
- 1 kilogram udang besar
- 1/2 cawan cili kisar
- 3 batang serai (dititik)
- 1 inci kunyit hidup (dikisar)
- 2 inci halia (dikisar)
- 1 inci lengkuas (dikisar)
- 6 ulas bawang merah (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 6 tangkai cili padi (dibelah dua)
- 1 keping kiub ikan bilis
- 1 keping kiub tomyam
- 1 cawan santan
- 1 cawan air
- 2 helai daun limau purut (dihiris halus)
- 1 sudu teh gula
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu teh jus limau kasturi
- 1/2 cawan minyak masak
Cara memasak :
- Cuci / bersihkan udang dan toskan.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis serai serta bahan yang dikisar sehingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga garing.
- Masukkan cili padi, kiub ikan bilis, kiub tomyam, garam, gula dan air. Kacau sehingga rata.
- Masukkan udang dan kacau lagi.
- Tuangkan santan dan masak sehingga mendidih. Taburkan daun limau purut dan juga jus limau kasturi. Kacau dengan perlahan sehingga ia pekat.
- Tutup api dan hidangkan.
Selamat mencuba. Anda dipersilakan untuk memberi komen mengenai resepi Udang Kasturi ini.
0 comments:
Catat Ulasan