25 November, 2009

Resepi Puding Buah-buahan Campuran

Resepi Puding Buah-buahan Campuran ini disumbangkan oleh Puan Hajah Rohani dari Segamat, Johor.

Bahan-bahan yang diperlukan :
  • 2 cawan tepung jagung
  • 10 cawan air sejuk
  • 3 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil pewarna merah
Cara menyediakannya :
  1. Campurkan kesemua bahan-bahan tersebut di dalam periuk dan masak di atas api yang perlahan. Gaul rata-rata sehingga pekat dan berkilat.
  2. Masukkan ke dalam acuan puding dan sejukkan.

Bahan-bahan untuk membuat kuah :
  • 1 tin susu cair
  • 3 tin air sejuk (sukatan mengikut tin susu cair)
  • 1 cawan gula
  • 4 sudu besar tepung kastard (dibancuh dengan sedikit air)
  • 2 tin laici
  • 1 tin buah-buahan campuran dalam tin
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
Cara menyediakannya :
  1. Di dalam periuk, campurkan susu cair, air sejuk, gula dan bancuhan tepung kastard serta esen vanilla.
  2. Masak di atas api yang perlahan dan gaul sehingga ia mendidih.
  3. Tutup api dan sejukkan.
  4. Campurkan laici dan buah-buahan campuran, lalu hidangkan bersama puding tadi.

Selamat Mencuba. Komen dari anda tentang resepi puding buah-buahan campuran ini amat dialu-alukan.

0 comments:

Catat Ulasan